2015

Magyar energia tervek

A Heinrich Böll Stiftung támogatásával a magyar fenntartható fejlődés tervek, környezetvédelmi tervek és energia tervek kapcsolódását és összhangját vizsgáltuk, illetve értékeltük azt, hogy ez utóbbiak mennyire integrálják a fenntartható fejlődés elvét.

 

 

 

 

Az EU jog magyarországi átültetése

A Milieu Ltd. megbízásából több, környezetvédelmi tárgyú irányelv hazai átültetését vizsgáltuk meg és készítettünk jogi elemző tanulmányokat az átültetés tartalmi megfelelőségével kapcsolatban.

 

 

 

Környezeti hatásvizsgálat az Energia Közösségben

A Zelena Akcija horvátországi civil szervezet részére készítettünk jogi elemzést arról, hogy az EU környezeti hatásvizsgálati szabályainak változása (2014/52/EU Irányelv) hogyan érinti az Energia Közösség (Energy Community) országaiban alkalmazandó hatásvizsgálati eljárásokat. A kutatásban különösen a szénerőművel és egyéb, az energiaszektorban megvalósítandó beruházásokkal kapcsolatban lefolytatandó hatásvizsgálati szabályok változásai kerültek górcső alá.

 

 

Kézikönyv a Közös Érdekű Projektekről

Jogi szakértői munka a Milieu Ltd. megbízásából „A 347/2013/EU számú tanácsi rendelet alapján a közös érdekű beruházások engedélyezése során alkalmazandó eljárási kézikönyvek elemzése” című projektben. Elemeztük a hazai eljárási kézikönyvet és az irányadó hazai jogszabályi hátteret.

 

 

Csapadékvizek és vízminőségvédelem

Jogi szakértői munka a Milieu Ltd. megbízásából a „Az egyesített és elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető rendszerekből származó esővíz-túlfolyások hatásainak elemzése a víztestekre (ide értve a tengervíz élővilágát is), a 28 EU tagállamban” elnevezésű projektben. Itt a vízminőség-védelem hazai jogszabályi háttérrendszerének összegyűjtését és elemzését végeztük el, megnéztük, hogy az átlagosnak nem nevezhető, heves esőzésekkel járó időjárási körülmények milyen gyakran fordulnak elő hazánkban és összegyűjtöttük a szennyvízhálózat-üzemeltetők hazai tapasztalatait, javaslatait is a témával kapcsolatban. 

 

 

 

Állami támogatás szénerőmű számára Horvátországban

Egy horvát civil szervezet, a Zelena Akcija számára adtunk jogi tanácsot arról, hogy az EU tiltott állami támogatásokra vonatkozó szabályai hogyan használhatók fel a Plomin C szénerőmű megépítése elleni kampányban.

 

 

Olajkitermelés az Adriai-tengeren

A Greenpeace Horvátország részére adtunk jogi tanácsot annak érdekében, hogy eredményesen léphessenek fel a horvát Kormány azon terve ellen, miszerint megkezdenék az Adriai-tenger horvát részén az olajkutatást és olajkitermelést.

 

 

Civil társadalom fejlesztése

A Norvég Civil Támogatási Alap által biztosított források segítségével az EMLA jogi tanácsot ad kiemelt környezetvédelmi ügyekben magyarországi civil szervezeteknek, illetve segíti a lakosság és a civil szervezetek együttműködését, a civil szektor fejlődését.

 

 

Horizontális követelmények az Operatív Programokban – Fenntarthatóság

A Miniszterelnökség megbízásából a magyarországi Operatív Programok lebonyolítása és végrehajtása során alkalmazandó fenntarthatósági követelményekről készítettünk egy összefoglaló tanulmányt. 

 

 

Tags: