Hírek

Környezeti információk és részvételi jogok

Az egészséges környezethez való jog hatékonyabb biztosításának és érvényesítésének elősegítése Egyesületünk alaptörekvése a kezdetektől fogva. Magyarország Alaptörvénye, valamint az EU joggal harmonizált koherens környezetvédelmi jogszabályösszesség gyakorlatban való kikényszerítése közös érdek, melyben mindenki közvetlenül is érintett, így befolyását bárki jogosan érvényesítheti. A társadalom egésze, csoportjai és az egyének a hatásviselői a környezeti ártalmaknak, ezért nem mellőzhető a bevonásuk az ezzel kapcsolatos döntések, jogalkotási aktusok előkészítésébe, a döntések meghozatalába, a döntés megvalósulásának ellenőrzésébe. A hatékony társadalmi részvétel elősegítését célul tűzve készült el a 'Jogi és gyakorlati útmutató a környezetvédelmi ügyekben való közösségi részvételhez' c. segédlet a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, mely kézzel fogható segítséget kíván nyújtani a környezetvédelem területén történő igényérvényesítéshez.

 

Letölthető iratminták

Közérdekű adat kiadása iránti kérelem

Civil szervezet ügyfélként történő bejelentkezése hatósági eljárásba

Magánszemély ügyfélként történő bejelentkezése hatósági eljárásba

Fellebbezés ügyféli jog megtagadása esetén

Környezetvédelmi tárgyú panasz bejelentés

Tags: 

Ingyenes jogi segítségnyújtás a települési lakókörnyezet levegőminőségének védelmében

Vitathatatlan, hogy a jó minőségű levegő az egészséges környezet alapeleme. Ez azonban nem minden esetben érvényesül maradéktalanul, és ahol nem, ott az érintett lakosság többféle eszközt is igénybe vesz a környezetállapot helyreállítása végett. Viszont sok esetben a megbízható, tapasztalt és ingyenes vagy alacsony áron megfizethető jogi segítség nem elérhető. Ezen kíván segíteni az EMLA jogsegélyszolgálatával, amely immár 21 éve működik. Tapasztalataink azt mutatják, hogy mind szomszéd lakosok, mind közelben működő termelő vagy szolgáltató üzemek okozhatnak elsősorban égetéssel légszennyezési problémákat, így ilyen esetek bárhol előfordulhatnak és sajnos nagy számban elő is fordulnak.  

Tags: 

A Natura 2000 hatásbecslés, a "megfelelő vizsgálat" szabályai az EU-ban

Az Association Justice and Environment (J&E), amelynek az EMLA Egyesület alapító tagja, a Natura 2000 területekre vonatkozó megfelelő vizsgálat szabályozását, az uniós bírósági joggyakorlatot tanulmányozza, s a tagállami jogalkalmazási gyakorlatot veszi górcső alá ebben az évben.

Az EU Élőhelyvédelmi Irányelve tartalmazza a megfelelő vizsgálat szabályait, s a gyakorlatban az Európai Unió Bírósága (EUB) számos döntésében e szabályokat értelmezi.

A J&E által készített rövid iránymutatás célja az Élőhelyvédelmi Irányelv vonatkozó szabályainak és az EUB irányadó esetjogának felvázolása, s ezt ajánljuk Nektek magyar nyelven.
Önnek is van tapasztalata a hazai Natura 2000 hatásbecslések kapcsán? Ha szívesen megosztaná velünk véleményét, hogy a gyakorlatban a hazai hatóságok az uniós szabályoknak és az uniós bírósági álláspontnak megfelelően járnak-e el a Natura 2000 területeket érintő ügyekben, kérjük, keressen meg bennünket.

Tags: 

Változások az EU környezeti hatásvizsgálati szabályaiban

Az Európai Parlament jelentős módosításokat fogadott el 2014. március 12-én a környezeti hatásvizsgálatról szóló 2011/92/EU Irányelvhez (KHV Irányelv). A módosítások 2014. május 15-én léptek hatályba, s a tagállamok, így hazánk is, a vonatkozó jogi rendelkezéseiket legkésőbb 2017. május 16-ig kötelesek ezekkel összhangba hozni. 

Az új szabályok célja az eljárások egyszerűsítése és az adminisztratív terhek csökkentése mellett az, hogy a hatásvizsgálat során több környezetvédelmi szempont, így többek közt az erőforrások hatékonyabb kihasználása, a klímaváltozás hatásainak csökkentése, megelőzése, a biológiai sokféleség védelme és a természeti csapások és az ember okozta katasztrófák megelőzése kifejezettebben megjelenjen.

RÉSZLETESEN ITT

Tags: 

Magyarországi energia stratégiák és tervek

Az EMLA Egyesület a Heinrich Böll Alapítvány támogatásával és azzal együttműködésben egy ún. pilot projekt keretében a magyarországi környezetvédelmi, fenntartható fejlődés és energia tervek tartalmát és koherenciáját vizsgálta. Egyesületünk elkészített egy angol nyelvű tanulmányt, amelyet zárt körben vitára bocsátott, illetve hamarosan egy műhelymegbeszélést is tartunk az anyagról.

Tags: 

Környezeti Demokrácia Indikátorok

Magyar idő szerint szerda délután tartott sajtótájékoztatót a washingtoni székhelyű World Resources Institute annak apropóján, hogy elkészült egy a világ 70 országát vizsgáló kutatásuk. Az eredmények alapján a kutatók a vizsgált országokat a környezeti demokrácia állapota, főleg a jogalkotás alapján vizsgálták, kisebb mértékben kitért az elemzés a jogalkalmazásra is. A rangsorban Magyarország a 7. helyet foglalja el, megelőzve pl. Bulgáriát, de Litvánia és Lettország mögé szorulva. Esetleg meglepetés lehet Oroszország 3. helye, illetve az USA 4. helyezése. További információ angolul elérhető a http://www.environmentaldemocracyindex.org/ honlapon.

Tags: 

Beszámoló - Környezeti demokrácia megerősítése

Az EMLA Egyesület az NCTA részéről támogatásban részesül a 2015-ös évben alaptevékenysége ellátásához.
A projekt végrehajtásának rövid beszámolóját olvashatják a csatolt dokumentumban.
Amennyiben kérdése, javaslata van, kérjük, hogy az emla [kukac] emla.hu emailcímre küldje meg azt.
Szívesen látunk bármilyen véleményt, felvetést. 

Tags: 

Energetikai állami támogatások 2014-2020 - hazai vonatkozások

2014. áprilisában megjelent a 2014–2020 közötti időszakban nyújtott környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szóló EU Bizottsági Iránymutatás. Mivel hatályba lépését követően az e dokumentumban foglaltak alapján dönt a Bizottság afelől, hogy mely támogatások alkalmazása von maga után versenyjogi vizsgálatot és a vonatkozó intézkedés hatályon kívül helyezését, a jelen dokumentum röviden kitér azon lényeges pontokra, határidőkre, melyekre a hazai jogalkotónak is figyelemmel kell lennie a későbbiekben a környezetvédelmi és energetikai támogatási rendszer alakítása során.

Tags: 

Energetikai állami támogatások 2014-2020

Az Association Justice and Environment (J&E), mint környezetvédelmi joggal foglalkozó szervezetek európai hálózata 2014 során áttekintő jogi tanulmányt készített az EU Bizottsága által 2014 áprilisában kiadott Iránymutatásról, mely a 2014–2020 közötti időszakban nyújtott környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szól. A jelen dokumentum ezen analízis magyar nyelvű összefoglalója.

Tags: 

Oldalak