Alapítvány logó

Környezeti Management és Jog Egyesület

Environmental Management and Law Association

Home 9 Hírek 9 Elemzésünk
Kezdőlap 9 Hírek 9 Elemzésünk

Elemzésünk

2020. június. 23.
23rd június 2020

Az Európai Klímatörvény és a jogorvoslathoz való hozzáférés

Március elején, még a COVID-19 járvány kitörése előtt, az Európai Bizottság előterjesztette az Európai Klímatörvényre irányuló javaslatát, a Green Deal egyik vezető kezdeményezését. A javaslat középpontjában egy jogilag kötelező vállalás áll, mely 2050-re klímasemlegességet tűzött ki.

Sebastian Bechtel elemzése itt olvasható.

A Bizottság elfogadta a Bulgária és Lengyelország tekintetében előterjesztett jogorvoslati panaszt

Kicsivel több, mint egy évvel ezelőtt a ClienEarth panaszt írt a Bizottságnak, mivel álláspontunk szerint Bulgária és Lengyelország nem biztosítanak ügyféli jogot magánszemélyeknek és civil szervezeteknek a levegőminőségi tervek bírósági megtámadásához. Május 14-én a Bizottság arról tájékoztatott bennünket, hogy felszólító levelet küldött mind a bolgár, mind a lengyel kormánynak, a panasz alapján. A két kormánynak 4 hónapja van a helyzet rendezésére.

Sebastian Bechtel elemzése itt olvasható.

Főtanácsnok: Az Élőhelyvédelmi Irányelv vizsgálati kötelezettsége vonatkozik az építési engedélyek érvényességének meghosszabbítására

Kokott főtanácsnok ezen véleményében azt vizsgálta, hogy egy építési engedély érvényességének meghosszabbítása kiváltja-e az élőhelyvédelmi Irányelv 6(3) cikkében foglalt vizsgálati (hatásbecslési) kötelezettséget. A vélemény olyan további fontos kérdésekkel is foglalkozik, mint a nemzeti bíróságok által alkalmazandó vizsgálat terjedelme azon esetekben, amikor engedélyeket vizsgálnak felül, valamint a nemzeti jognak az EU joggal összhangban való értelmezésének kötelezettsége.

Anne Friel elemzése itt olvasható.

Az EU Bíróság ügyféli jogot biztosit a magánszemélyeknek ahhoz, hogy a Víz Keretirányelv megsértését kifogásolják

A Bíróság megerősítette, hogy azok, akik közvetlenül érintettek azáltal, hogy egy víztestet jogosan használnak, egy olyan döntést, amely megsérti a Víz Keretirányelv 4. cikkét, jogosultak megtámadni, és az eljárásban ügyféli joggal rendelkeznek.

Anne Friel elemzése itt olvasható.

Eseményeink

Jelentkezzen a webinárunkra, melynek címe „Az Ipari Kibocsátási Irányelv érvényesítése a nemzeti bíróságokon”

A webinar 2020. június 25-én 12:30 és 13:30 között kerül megtartásra. Az előadás átfogóan mutatja be, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak azokra az állampolgárokra és civil szervezetekre, akik az Ipari Kibocsátási Irányelv érvényesítése érdekében szeretnének fellépni a nemzeti bíróságokon. Kifejezetten a széntüzelésű erőművek elleni bírósági fellépésre fogunk koncentrálni, egy bulgáriai esettanulmány keretében.

Jelentkezni itt lehet.

A projekt

A jogorvoslathoz való jog a lakosság és a civil szervezetek alapvető eszköze a környezetvédelmi jogszabályok és politikai célkitűzések végrehajtásában, kikényszerítésében.

E projekt célja, hogy nyolc uniós tagállamban tájékoztatással, képzésekkel, bíróságok, hatóságok és jogászok részére szakmai támogatás nyújtásával előmozdítsa a jogorvoslathoz való jog érvényesülését környezeti ügyekben. További információért látogasson el a következő oldalra: https://www.clientearth.org/access-justice-greener-europe/

ClientEarth és a Justice & Environment ezt a projektet az Európai Bizottság által nyújtott LIFE program támogatásával valósítja meg.

Szolgáltatások

Services

Projektek

Projects

Ügyek

Cases

Facebook

Támogatás

Donation