Alapítvány logó

Környezeti Management és Jog Egyesület

Environmental Management and Law Association

Kiadványaink

A motorizált szabadidő eltöltés és a környezet- és természetvédelem konfliktusa

A motorizált szabadidő eltöltés és a környezet- és természetvédelem konfliktusa

A szabadidő eltöltéséhez, hobbihoz kapcsolódó járműhasználat sokféle formában megvalósulhat, akár az adott közlekedési ágazatot (vízi, közúti, légi jármű), akár a megvalósítás más jellemzőit figyelembe véve. Az egy-egy létesítményhez kötött járműhasználat, például repterekhez, nem nyilvános fel-és leszállóhelyekhez kötődő sportrepülés, versenypályán történő élményautózás mellett a természeti területeken, erdőkben folytatott technikai sportok, és a motorcsónak- vagy jet-ski használat is egyre népszerűbb módja a szabadidő eltöltésének. Ennek megfelelően a vonatkozó jogi szabályozás is igen szerteágazó.  Jelen kiadvány elkészítésekor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a legtipikusabb esetekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismertetése révén kézzel fogható segítséget adjunk mindazon jogkeresők kezébe, akik a nemzet közös örökségének megóvását valóban kötelezettségüknek tekintik. 

Jogesetek a jogorvoslathoz való hozzáférés témakörében

Jogesetek a jogorvoslathoz való hozzáférés témakörében

A projektet részben Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányai támogatják az International Visegrad Fundból, a Visegrad Grants segítségével. Az International Visegrad Fund küldetése, hogy segítsen fenntartható regionális együttműködési ötletek megvalósulásában Közép-Európában.

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

Tanulmány megnyitása

Háztartási és kerti hulladék környezetre és egészségre káros kezelése elleni fellépés jogi eszközei

Háztartási és kerti hulladék környezetre és egészségre káros kezelése elleni fellépés jogi eszközei

Ma Magyarországon – főleg a falvakban és a vidéki városokban – az energiaszegénység és a tájékozatlanság miatt a lakosság egy része a kerti és háztartási hulladékot elégeti, fűtésre használja fel. Az ország szegényebb régióiban a lakosság többsége egész évben gyűjti a háztartási hulladékot, hogy legalább néhány hónapig legyen elegendő tüzelő anyaga. Ez azonban egyértelműen – az arra alkalmatlan tüzelőberendezések miatt is – levegőszennyező, a műanyag hulladékok miatt súlyosan egészségkárosító. A magyar vidék és a kertvárosok környezeti előnye, a viszonylagosan jó levegőminőség elvész, hátrányt szenved az életminőség, romlanak a lakhatási körülmények, az ingatlan árak, a közegészség, gyermekek és idősek egészsége, hátrányt szenved a turizmus, a helyi gazdaságfejlődés. A lakossági fűtés továbbá egyre nagyobb szerepet tölt be hazánk levegőszennyezésében. A probléma igen széles körű és összetett, így van gazdasági, tudati, szervezeti és jogi viszonylata. Ezek közül az EMLA jelen kiadványa a jogi részkérdést érinti, de kihat a többi tényezőre is. Célunk azon jogi eszköztár bemutatása, amelyek a hulladékégetés észlelése esetén alkalmazhatók. Az egyes jogi lehetőségeket áttekintve különös hangsúlyt helyezünk azokra az anyagi jogi és eljárásjogi kérdésekre egyaránt, amelyek az elmúlt évek tapasztalatai alapján az eredményes eljárásokat akadályozó tényezőnek bizonyultak.

Szolgáltatások

Services

Projektek

Projects

Ügyek

Cases

Facebook

Támogatás

Donation