Alapítvány logó

Környezeti Management és Jog Egyesület

Environmental Management and Law Association

Home 9 Hírek 9 Elemzésünk
Kezdőlap 9 Hírek 9 Elemzésünk

Elemzésünk

2020. április. 22.
22nd április 2020

A Bizottság megtette az első lépést, hogy biztosítsa az EU Bíróság előtt a civil szervezetek ügyféli jogát

2020. március 6-án a Bizottság közzétette azt az ún. útitervet, amely az Aarhusi Rendelet módosítására vonatkozik. Ez a nagy lépés a ClientEarth által az Aarhusi Egyezmény Jogkövetési Bizottsága előtt 11 éve indított ügynek, és a kapcsolódó kampánynak a folyománya. Ha a jelenlegi válság nem késlelteti, akkor a Bizottság előreláthatólag szeptemberben terjeszti a javaslatot a Tanács és a Parlament elé. Ez az első lépés ahhoz, hogy a civilek ügyféli jogot szerezzenek az EU szintjén, és ez okot adhat az ünneplésre, bár az ördög a részletekben lakik…

Sebastian Bechtel elemzése itt olvasható.

Eseményeink

Fontos információk az EU szintű zárókonferenciáról

A COVID-19 válság miatt az eredetileg május 13-ra Brüsszelbe tervezett és a környezeti ügyekben a jogorvoslati jogokról szóló EU szintű zárókonferenciánk elmarad. Amint új időpontot határoztunk meg, mindenkit értesíteni fogunk. Köszönjük a megértést! Vigyázzanak magukra!

A második jogorvoslati képzés került megtartásra Spanyolországban

2020. január 29-én szerdán az Instituto Internacional de Derecho y Medio Ambiente (IIDMA) megtartotta a második jogorvoslati képzést Spanyolországban, a jogászok széles körét, különösen az ügyvédeket megcélozva.

Itt olvasható a jelentés.

Erőforrásaink

Több, mint 100 környezetjogász az adatbázisunkban!

ClientEarth és a Justice & Environment több, mint 100 európai környezetjogász szakértő adatait gyűjtötték össze, hogy a környezeti ügyekben a nyilvánosság jogorvoslathoz való hozzáférését javítsák. További információért kattintson ide.

A projekt

A jogorvoslathoz való jog a lakosság és a civil szervezetek alapvető eszköze a környezetvédelmi jogszabályok és politikai célkitűzések végrehajtásában, kikényszerítésében.

E projekt célja, hogy nyolc uniós tagállamban tájékoztatással, képzésekkel, bíróságok, hatóságok és jogászok részére szakmai támogatás nyújtásával előmozdítsa a jogorvoslathoz való jog érvényesülését környezeti ügyekben. További információért látogasson el a következő oldalra: https://www.clientearth.org/access-justice-greener-europe/

ClientEarth és a Justice & Environment ezt a projektet az Európai Bizottság által nyújtott LIFE program támogatásával valósítja meg.

Szolgáltatások

Services

Projektek

Projects

Ügyek

Cases

Facebook

Támogatás

Donation