Alapítvány logó

Környezeti Management és Jog Egyesület

Environmental Management and Law Association

Home 9 Hírek 9 Elemzésünk
Kezdőlap 9 Hírek 9 Elemzésünk

Elemzésünk

2019. október. 31.
31st október 2019

Az EU Bizottság belső jogorvoslati mechanizmusa: az EU Bíróság megerősíti az általános elveket a hatály és a vizsgálat terjedelme kérdésében

Az EU Bírósága megerősítette azokat az általános elveket, amelyek a belső jogorvoslati mechanizmusra vonatkoznak, és amelyeket a Törvényszék állapított meg az Aarhusi Rendelet 10 és 12 cikkeivel összefüggésben. Anne Friel elemzése itt olvasható.

Északi Áramlat 2 és a jogorvoslati jogok Svédországban és Finnországban

Tavaly a ClientEarth két belső jogi eljárás befejezését követte végig, amelyeknek fontos kihatása volt a svédországi és finnországi környezeti jogorvoslati jogok alakulására. Boleslaw Matuszewski elemzése itt olvasható.

Környezeti jogorvoslati jogok Lengyelországban: mi következik?

Az Európai Bizottság által közzétett júliusi tagállami kötelezettségszegési ügycsomag egyik új ügye a lengyelországi környezeti jogorvoslati jogokat érinti. A téma a lakosság és a civil szervezetek előtt álló akadályok az erdőtervekkel kapcsolatos bírósági jogorvoslati jogok gyakorlása során. Malgorzata Kwiędacz-Palosz elemzése itt olvasható.

Eseményeink

A környezetre hatást gyakorló tevékenységekkel szembeni jogorvoslat: az Aarhusi Egyezmény 9.2 cikke. Jelentkezzen webinárunkra!

A környezetre hatást gyakorló tevékenységekkel szembeni jogorvoslat: az Aarhusi Egyezmény 9.2 cikke címet viselő webinárra 2019. október 17-én fog sor kerülni, 12:30 órakor. A teljes program itt érhető el. Jelentkezni itt lehet.

Köszönjük, hogy részt vett az A környezeti információ visszatartásával szembeni jogorvoslat az EU-ban című webinárunkon. A felvétel itt tekinthető meg.

Lengyelországban megtartásra került az ötödik jogorvoslati képzés

Az önkormányzati fellebbviteli tanácsok és a Tengerészeti Hivatal munkatársai voltak a Környezeti jogorvoslat egy zöldebb Európáért című projekt keretében megtartott ötödik képzési alkalom résztvevői. Az eseményre 2019. szeptember 17-én került sor Szczecinben. Itt olvasható a jelentés.

Erőforrásaink

Interaktív platform a jogorvoslati jogokról

Kifejlesztettünk egy interaktív platformot a jogorvoslati jogokról közérdekű jogászok és köztisztviselők számára ÉsztországbanLengyelországban és Magyarországon.

Jogi kézikönyvek a jogorvoslati jogokról

Közzétettük a nemzeti jogorvoslati kézikönyvek első példányait, hogy segítsük a civil szervezeteket és jogász szakembereket a környezet védelme érdekében történő bírósághoz fordulásban. Töltse le a francia, a lengyel, a német és a spanyol kézikönyveket.

Jogi útmutató a jogorvoslati jogról az Európai Unióban

ClientEarth jogászai nyilvánosságra hozták azt az útmutatót, amelynek célja, hogy segítse az európai jogász szakembereket és szervezeteket a környezet védelmére irányuló jogi akcióikban. Töltse le a dokumentumot innen.

Jogász adatbázis

ClientEarth és a Justice & Environment európai környezetjogász szakértők adatait gyűjtötték össze, hogy a környezeti ügyekben a nyilvánosság jogorvoslathoz való hozzáférését javítsák. További információért kattintson ide.

A projekt

A jogorvoslathoz való jog a lakosság és a civil szervezetek alapvető eszköze a környezetvédelmi jogszabályok és politikai célkitűzések végrehajtásában, kikényszerítésében.

E projekt célja, hogy nyolc uniós tagállamban tájékoztatással, képzésekkel, bíróságok, hatóságok és jogászok részére szakmai támogatás nyújtásával előmozdítsa a jogorvoslathoz való jog érvényesülését környezeti ügyekben. További információért látogasson el a következő oldalra: https://www.clientearth.org/access-justice-greener-europe/

ClientEarth és a Justice & Environment ezt a projektet az Európai Bizottság által nyújtott LIFE program támogatásával valósítja meg.

Szolgáltatások

Services

Projektek

Projects

Ügyek

Cases

Facebook

Támogatás

Donation