Alapítvány logó

Környezeti Management és Jog Egyesület

Environmental Management and Law Association

Home 9 Hírek 9 Véleményünk
Kezdőlap 9 Hírek 9 Véleményünk

Véleményünk

2019. november. 29.
29th november 2019

Az EU Bizottság variációkat dolgoz ki, hogy megfeleljen az Aarhusi Egyezménynek: fény az alagút végén?

Két évvel az után, hogy az Aarhusi Egyezményt sértőnek találták az EU-t, mert nem biztosítja a nyilvánosság tagjainak az EU bíróságaihoz való fordulás lehetőségét az EU döntéseivel szemben, az EU Bizottság végre variációkat dolgozott ki ahhoz, hogy garantálja a jogkövetést.  Anais Berthier elemzése itt olvasható.

Elemzésünk

A Görög Államtanács új szempontokat alakított ki a civil szervezetek határon átterjedő ügyekben érvényesülő ügyféli jogához

2019. szeptember 13-án a Görög Államtanács (a közigazgatási legfelsőbb bíróság) ítéletet hozott egy, a ClientEarth és a WWF Görögország által indított perben, amelyet a Greenpeace is támogatott. A per a Megalapoli A és B széntüzelésű erőművek engedélyének megújítása ellen folyt.

Sebastian Bechtel elemzése itt olvasható.

Az EU Bírósága két döntő ítéletet is kihirdetett a lengyel igazságszolgáltatással kapcsolatban

2019 novemberében az EU Bírósága két döntő ítéletet is kihirdetett a lengyel bíróság függetlenségének témájában.

Malgorzata Kwiędacz-Palosz elemzése itt olvasható.

Az EU Bírósága megerősítette a magánszemélyek ügyféli jogát a Nitrát Akció Tervekkel kapcsolatban

Jogorvoslati jogokat alakító esetjogának újabb elemeként az EU Bírósága megerősítette, hogy a közvetlenül érintett magánszemélyek megtámadhatják a nem megfelelő Nitrát Akció Terveket a nemzeti bíróságok előtt.

Sebastian Bechtel elemzése itt olvasható.

Eseményeink

3. webinar: A környezeti információkhoz való hozzáférés – hogyan kezeljük a vitás elutasításokat?

A 3. webinárra (A környezeti információkhoz való hozzáférés – hogyan kezeljük a vitás elutasításokat?) 2019. december 5-én fog sor kerülni, 12:30 és 01:45 óra között.

Jelentkezés itt.

Vita a lengyel ún. szénbányászati különleges törvény javaslatáról

Lengyelországban a vitatott ún. szénbányászati különleges törvény javaslata nem került nyilvános vitára. A törvény megengedné új szénbányák gyorsított eljárásban, állampolgári részvétel nélkül történő nyitását. A javaslat természetének és hatásának megvitatására a ClientEarth jogászai megbeszélést tartottak ügyvédekkel, a közigazgatási szervek képviselőivel és civil szervezetekkel.

Itt olvasható a jelentés.

Lengyelországban megtartásra került a hatodik jogorvoslati képzés

Szeptember 25-én a ClientEarth megtartotta a hatodik lengyelországi képzést az EARL projekt keretében, az Európai Bizottság lengyelországi képviseletének székhelyén. A rendezvényt a civil szervezetek számára szervezték.

Itt olvasható a jelentés.

Magyarországon megtartásra került a harmadik jogorvoslati képzés

Az október 1-én tartott rendezvény házigazdája a Pest Megyei Kormányhivatal volt, a másodfokú környezetvédelmi hatásköröket gyakorló hatóság Magyarországon.

Itt olvasható a jelentés.

A projekt

A jogorvoslathoz való jog a lakosság és a civil szervezetek alapvető eszköze a környezetvédelmi jogszabályok és politikai célkitűzések végrehajtásában, kikényszerítésében.

E projekt célja, hogy nyolc uniós tagállamban tájékoztatással, képzésekkel, bíróságok, hatóságok és jogászok részére szakmai támogatás nyújtásával előmozdítsa a jogorvoslathoz való jog érvényesülését környezeti ügyekben. További információért látogasson el a következő oldalra: https://www.clientearth.org/access-justice-greener-europe/

ClientEarth és a Justice & Environment ezt a projektet az Európai Bizottság által nyújtott LIFE program támogatásával valósítja meg.

Szolgáltatások

Services

Projektek

Projects

Ügyek

Cases

Facebook

Támogatás

Donation